Cavalier king Charles spaniel

Cavalier king Charles spaniel

Cavalier king Charles spaniel är en hundras från Storbritannien. Det är en av våra populäraste raser. Det är en relativt ny ras som härstammar från King Charles spanieln (Toy spaniel på engelska).

Det är en sällskapshund som är mycket tillgiven, tålmodig och social.

Storleksmässigt är det ingen större skillnad mellan honor och hanar. De brukar bli 30-33 cm i mankhöjd och ska ha en vikt mellan 5,9 och 8,2 kg. De lever i 9-14 år.

Cavalier king Charles spanieln finns i färgerna: Black and tan, Trefärgad, Ruby och Blenheim.

Cavalier king Charles spaniel är en vacker liten hund som ständigt verkar vifta glatt på sin svans. Hunden har stora, runda, mörka ögon.

Den här rasen har lätt för sig att lägga på sig extravikt vilket inte är bra för deras lilla kropp. Undvik att ge den för mycket av det goda och se till att ta en extra promenad istället. Den vill gärna sitta i ditt knä och få små smakbitar av din mat.

Cavalier king Charles spanielCavalier king Charles spanieln vill inte gärna vara själv. Det kommer du märka när du hör små tassande ljud bakom dig i hemmet. Det bästa är att någon är hemma med dem under dagen då de inte trivs att bli lämnade länge stunder. Det här är en riktig hemmahund som aldrig kommer trivas själva ute på bakgården eller på en kennel, de vill ha din uppmärksamhet.

När det gäller träning är de generellt sett intelligenta och villiga att försöka göra det du vill att de ska göra. Belöningar i form av hundgodis bidrar till att träningen går smidigt. Cavalier king Charles spanieln har en mjuk personlighet och om du skriker på den kommer den antagligen skämmas eller gå och gömma sig. Belöna istället när den gör något bra så kommer den förstå vilka saker du gillar och försöka behaga dig.

Pälsen måste borstas regelbundet speciellt under vår och höst när den fäller som mest. Pälsen kring anus bör trimmas på hundar som har mycket hår i området.  Detta görs bäst med en sax. Undvik rakblad och rakknivar eftersom det är lätt att skära hinden om den plötsligt rör sig.

Den gillar att jaga fåglar, kaniner och andra mindre djur så se till att ha din hund kopplad. Det är ingen bra vakthund men de brukar meddela med sitt skall när någon närmar sig din dörr.

Välj alltid en hund från en bra uppfödare som har fått bra rekommendationer. Se till att de har kollats av en veterinär och kolla gärna upp valpens föräldrar också.

Cavalier king Charles spaniel är en sällskaplig och ivrig ras som gärna hälsar på alla den träffar.

Rasen har en del sjukdomar som den brukar drabbas av: höftledsdysplasi, armbågsdysplasi, hypotyroidism och von Willebrands sjukdom. Mitralisklaffstenos sjukdom är ganska vanligt hos Cavalierer och de utvecklar det i ganska tidig ålder ibland så tidigt som 1-2 år gammal. Det börjar som bröstsmärtor som blir allt värre tills hunden har hjärtsvikt. Syringomyelia orsakas av e missbildning av skallen vilket gör att hjärnan inte får plats. Det ger svår smärta och partiell förlamning. Symtomen brukar dyka upp när hunden är mellan 4 och 6 år gammal.

Då Cavalier king Charles spanieln har en kort nos gör det den mer utsatt när det är varmt ute och drabbas lättare av värmeslag. Se till att den alltid har tillgång till kallt vatten och skugga när ni är ute varma dagar.