Cocker spaniel

cocker spaniel valp

Cocker spanieln kommer ursprungligen från Storbritannien. Det är e jakthund men den används alltmer nuförtiden som sällskapshund. Men bli inte förvånad om den kommer springa efter fåglar eller andra små djur under era promenader.

Det är en av de mest vanliga hundraserna i Sverige.

De lever mellan 12 och 15 år.

Hanarna blir 38-43 cm i mankhöjd och honorna 36-41 cm. Vikten hos en hane ska ligga mellan 13-16 kg och hos honorna 12-15 kg.

En Cocker spaniel har lagom storlek för att trivas bra i e lägenhet eller ett mindre hem. De är en sann följeslagare och kan lätt lära sig olika kommandon och konster. Den används ofta som terapihund, en slags social tjänstehund som ger stöd åt människor med speciella behov inom vård, skola och omsorg.

cocker spanielEn typisk Cocker spaniel är vänlig och tillgiven. De passar bra i en barnfamilj och tillsammans med andra djur. Då det är en mycket populär ras har det uppstått många oseriösa uppfödare som inte har hundens bästa intressen i tanken vid aveln de vill bara tjäna pengar. Som ett resultat av det har vissa Cocker spaniels allvarliga hälsoproblem och problem med temperamentet. Om du funderar på att köpa e Cocker spaniel måste du vara extra försiktig med från vem du köper din hund. Köp endast från rekommenderade uppfödare. Seriösa uppfödare och kennlar har hundens temperament i åtanke vid aveln och utför olika hälsotester för att säkerställa att deras avelshundar inte överför genetiska sjukdomar.

En Cocker spaniel kan vara lite nervös av sig även om den kommer från e bra uppfödare och har socialiserats ordentligt.

En Cocker spaniel skäller gaska mycket så det är viktigt att lära dem att sluta vid tillsägelse.

En Cocker spaniel vill gärna behaga och tycker om att vara nära sin familj. Vid träig bör du vara mild men konsekvent för att uppå bäst resultat för hårda tränigsmetoder kan skrämma din Cocker spaniel.

Cocker spanielns långa, vackra öron måste kontrolleras regelbundet minst en gång i veckan för att upptäcka infektioner i tid.

Pälsen är tjock och ibland vågig. På huvudet är pälsen kort medan resten av kroppen är täckt av lång päls. Pälsen kan vara enfärgad; svart, ljusbeige och olika nyanser från röd till brun. Cocker spanieln kan också ha två eller fler färger. Pälsvården är mycket krävande och det kan bli dyrt antingen i tid om du gör det själv eller också i pengar om du väljer att lämna in den på ett hundtrim. Var sjätte vecka måste pälsen badas, borstas och trimmas för att hålla sig fin. Daglig borstig behövs för att det inte ska bli tovor i pälsen. Vissa ägare väljer att klippa pälsen kort istället men den måste ändå borstas, badas och trimmas var sjätte vecka för att hålla den ren och fin. Börja med klippning och borstning tidigt när de är valpar så de lär sig att acceptera det. Klorna måste klippas en gång i månaden eller i samband med trimningen går bra.

Servera din Cocker spaniel mat och vatten i skålar som är höga och smala så de inte doppar ner sina öron i dem.

En Cocker spaniel behöver regelbunden motion minst en av promenaderna varje dag ska vara 30 minuter. En Cocker spaniel trivs inte att vara ute själv på gården hela dagen, den kan då börja gräva eller skälla för att hålla sig sysselsatt.