King Charles spaniel

King Charles spaniel

King Charles spaniel kommer ursprungligen från Storbritannien. Vetenskapligt namn: Canis lupus familiaris. De lever i 12-14 år. En King Charles spaniel blir ca 23-28 cm i mankhöjd och ska väga mellan 3,6-6,4 kg.

De finns i färgerna Black and tan, trefärgad, Ruby och Blenheim.

King Charles spaniel är en kompakt, fyrkantig hund med ett kort ansikte, kupolformat huvud, stora mörka ögon och med långa silkeslena öron.

Svansen är 5-10 cm lång som pryds av en silkeslen plym av päls. Pälsen på kroppen kan vara rak eller vågig, benen och fötterna har också en plym av päls.

King Charles spaniel 2King Charles är en hund som kräver lite motion och har en avslappnad personlighet. Den vill helst spendera sin tid med sin ägare som överöser den med kärlek. King Charles passar utmärkt för pensionärer eller någon som inte vill ut och motionera flera timmar om dagen. De passar bra om du bor i en lägenhet och kan anpassa sig efter alla livsstilar. Den gillar dock inte att lämnas ensam hemma under längre stunder eller bo ute. Kennelliv är ingenting för den här hundrasen. King Charles spaniel brukar passa bra ihop med andra hundar men kan vara lite blyg när den träffar nya personer. De passar också bra i barnfamiljer då de brukar vara mycket försiktiga med dem. Lär dock alltid dina barn hur de ska hanteras med en hund på rätt sätt.

King Charles gillar att jaga fåglar och fjärilar för skojs skull.

Generellt sett gillar den att behaga sin ägare och gillar att göra saker tillsammans.

håll ett extra öga på din King Charles spaniel när det är varmt ute. Nosen är kort vilket gör att det är lättare för den att överhettas.

King Charles är en lugn och tillgiven hund som är glad och spenderar gärna sina dagar i ditt knä.

Pälsen bör borstas varje vecka för att få bort de lösa pälsstråna. Det är mycket viktigt att din spaniel får tillräckligt mycket kollagen i sin mat.  Om den inte får kommer pälsen inte ha samma lyster.

King Charles spaniel hade tidigare en spetsigare nos men rasen korsades med Japanese Chin och Mops på 1800-talet vilket gav de den korta, trubbiga nosen de idag har.

King Charles spaniel drabbas ibland av rasrelaterade sjukdomar som bland annat: patella, PDA (en medfödd hjärtsjukdom), Kryptorchism (hanen saknar en eller båda testiklarna), Mitralisinsufficiens (som kan behandlas en tid med medicinering kost och begränsad motion).

King Charles spaniel är födda med en mjuk punkt på huvudet precis som spädbarn har när de föds, men på den här hunden växer den inte igen utan förblir mjuk hela livet. Se till att hunden aldrig får ett slag mot huvudet då det kan vara dödligt.

Se till att hålla din King Charles spaniel på en hälsosam vikt och håll tänderna rena och friska. Den här rasen kan lätt lägga på sig om de ges för mycket fet mat. Eftersom den inte behöver motioneras speciellt mycket så måste då kosten kontrolleras istället. Välj ett foder anpassat för rasen som ger den all närig den behöver. Då det är en knähund är det lätt att det slinker ner små smakbitar från sin ägares mat. Ge aldrig en hund choklad det kan leda till en dödlig förgiftning även i små mängder.