Papillon

Papillon

Papillon, vars namn kommer från det franska ordet för fjäril, är en hundras som kommer från Belgien och Frankrike. Papillonens öron är upprätta och påminner om en fjärils utspända öron, därav namnet. Det finns en annan variant av Papillon som kallas Phalene. Deras öron är mer hängande och namnet de har betyder mal, fjärilens kusin som viker sina vingar när de inte flyger. Båda raserna kan födas i samma kull.

Tidigare var rasen Papillon känd som Dvärgspanieln men den har förändrats något i utseende genom åren.

Honorna och hanarna blir ungefär lika stora. Mankhöjden brukar ligga mellan 20-28 cm och vikten mellan 3,2 och 4,5 kg.

De lever i 13-15 år.

Finns i färgerna: vit, gulbrun och vit, svart och vit, röd och vit, brun-vit och sobel.

Papillon är en intelligent och vänlig hund som alltid är glad och alert. Den sitter inte gärna i ditt knä och tar det lugnt utan den ser alltid till att det händer något.

Papillon valpPapillonen tror att den är mycket större än vad den är och det märks på dess attityd. Den kommer vakta och skydda dig trots att den bara väger ett par kilon. Papillon är en hundras som är utåtriktad och älskar att vara med människor. Pälsen kräver inte så mycket tid, det räcker att borsta ibland och den fäller inte så mycket.

Det är en intensiv hundras som passar utmärkt till lydnadsträning och agility då den är både smidig och snabb.

Papillons beskrivs ofta som bergsgetter så bli inte förvånad om du hittar din hund uppe på någon hög plats i hemmet. De behöver promeneras flera gånger om dagen. De är robusta småhundar men de kan även lätt bryta ett ben om de hoppar från för höga höjder. Lyft de gärna in och ur bilar så de inte skadar sina små ben i onödan.

Det är en envis hund som måste tränas för att inte bli odräglig. Temperamentet påverkas av ett antal faktorer, såsom ärftlighet, träning och socialisering. Välj en valp som är nyfiken och lekfull, villig att närma sig människor och lätt kan hållas. Ta inte den valpen som kör över sina syskon eller den som gömmer sig i hörnet. Träffa gärna föräldrarna till valpen så får du en bild av hur din valp kommer bli när den växer upp. Det hänger dock inte bara på arv utan också på miljö vilket gör att du måste lära di hund att fungera på olika platser, i olika situationer och med olika människor. Låt de träffa människor och djur, utsättas för höga ljud och bussar som pyser, brummar och luktar så tidigt som möjligt i livet.

Den passar bra tillsammans med andra husdjur även katter om de vänjs vid det tidigt i livet. Papillon älskar barn men lär alltid ditt barn hur den ska behandla hunden. Hålls den för hårt kan den skadas och känner den sig hotad kommer den försvara sig. Lämna aldrig små barn tillsammans med en hund ensam.

Då det är en långlivad hundras kommer den vara en familjemedlem i många år.

Papillon är en omtyckt ras och det är ofta väntetid hos uppfödarna då de får ganska små kullar.

Papillon vill inte gärna lämnas själva någon längre tid. De vill gärna alltid vara tillsammans med sin ägare.